16
dec

Interieurstyling, juist nu in de kerstperiode!

 

 

 

Interieurstyling is een vak apart. Toch kun je met wat feeling en een beetje extra aandacht zelf ook een heel eind komen. In dit blog geef ik je wat tips over interieurstyling. Op de juiste manier stylen doe je vooral door op de juiste manier materialen en kleuren te combineren. Dat is grotendeels inzicht en gevoel maar er zijn een paar noemenswaardige handvatten waar je je aan vast kunt houden, zoals;

 • Clustering;
  Wat zoiets betekent als het sorteren en bundelen van materiaal op basis van inhoud. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een groep beeldjes, souvenirs of keramiek. Door deze te bundelen, te groeperen creëer je rust en eenheid en vormt het één geheel.
 • Herhaling:
  Door herhaling van attributen toe te passen wordt je decoratie krachtiger. Dit kan op dezelfde plek of juist elders in een ruimte.
 • Symmetrie:
  Maak een keuze tussen een symmetrische opstelling van de decoratie of juist een asymmetrische. Om iets symmetrisch te kunnen plaatsen heb je van één soort minstens twee stuks nodig, zodat je bijvoorbeeld een opstelling in spiegelbeeld kunt maken. Bijvoorbeeld op een schouw of wandplank.
 • Maatvoering:
  Maak combinaties van grote en kleine materialen, wissel deze af of kies juist voor enkele stuks van hetzelfde formaat. Zorg ook voor voldoende ruimte om de decoraties heen en lege plekken tussen de verschillende decoraties. Dat werkt versterkend en voorkomt dat het een volle onoverzichtelijk boel wordt. Een grote lege tafel met twee mooie vazen kan ook al heel mooi zijn.
 • Kleuren:
  Ook het kleurgebruik is erg bepalend; gebruik niet teveel kleuren door elkaar. Zoek naar de juiste combinaties. Zorg dat de kleuren mooi in elkaar overlopen, elkaar versterken, dus goed te combineren zijn of juist op een verrassende manier contrasteren.
 • Vormgeving:
  Kijk goed naar de vormgeving van de decoratie. Door vormen die elkaars tegenpolen zijn of juist visueel in elkaar lijken te passen, versterken ze elkaar en ontstaat er een aantrekkelijk schouwspel. Ook door juist strakke rechthoekige materialen te combineren met zachte ronde vormen kan een sfeervol beeld ontstaan.

 

Door de hoeveelheid en diversiteit van de decoraties is de kerstperiode uitermate geschikt om eens echt te gaan stylen. Probeer dingen eens anders neer te zetten. Een nuance verschil als iets naar voren of iets naar achteren, recht of schuin geplaatst, ja centimeters kunnen in de wereld van styling het verschil maken. Probeer het maar eens uit. Maak er wat moois van!

Fijne feestdagen
Bernard ter Horst