12
jan

RIJTJESHUIS anno 2018

Nergens ter wereld wonen zoveel mensen in een rijtjeshuis als in Nederland. Vier van de zeven miljoen woningen vallen in deze categorie. Aan de buitenkant misschien identiek. Binnen heb je de vrije hand!

Interieurontwerper Bernard ter Horst; “Het is de kunst om een ruimte optimaal te benutten zonder dat deze te vol wordt”.

Als jij een ruimte binnen komt, wat denk je dan?
Ik zie de ruimte in een ruimte. Mijn uitgangspunt is dat er meer kan dan in eerste instantie mogelijk lijkt. Alle elementen moeten op een af andere manier een connectie met elkaar hebben. Ik voeg graag elementen of oplossingen toe waar mijn opdrachtgever zelf niet direct aan had gedacht. Daarbij staan de mensen die in de betreffende ruimte wonen centraal. Zo ontstaat een uniek, functioneel, mooi en persoonlijk woonhuis.

De woonkamer, eetgedeelte en keuken lopen merendeels naadloos in elkaar over. Toch zijn het aparte ruimtes. Vooral de ruimte tussen de keuken en de woonkamer blijft keer op keer een uitdaging. De ruimte is merendeels te smal voor de eettafel maar wat doe je er dan? Vaak doet men er niets en wordt het een kale verkeersruimte met wat onsamenhangende meubels. Een optisch effect is in veel gevallen al voldoende. Dat kan grafisch of met kleur. Er zijn meerdere oplossingen mogelijk, waardoor een ruimte in een ruimte ontstaat.

Wat is de meest voorkomende fout die mensen maken als ze een huis inrichten?
Beginnen zonder eerst overzicht te creëren. Neem foto’s van je huis, print ze uit en leg ze voor je neer. Daardoor ga je met anderen ogen kijken, en dat levert heel veel op. Alles is mogelijk, je moet het alleen op de juiste manier aanpakken en de indeling moet logisch zijn. Maak een klein percentage van je budget vrij om een professional in te schakelen. Met een 3D ontwerp van je toekomstige interieur weet je precies waar je aan begint en wat het doel is. Dit voorkomt verkeerde keuzes of aankopen en geeft structuur in de uitvoering.

Interieurontwerper Bernard ter Horst