04
sep

Teleurstellend!

Woonprogramma’s uit binnen- en buitenland zijn populair. Als ik de kans heb, volg ook ik ze graag. Dus met nieuwsgierigheid keek ik dit nieuwe programma op SBS6;

In De Designdroom strijden zes aspirant interieur designers om de felbegeerde titel ‘Beste interieurdesigner van Nederland’. In een spannende afvalrace zetten zij alles op alles om steeds de mooiste en meest praktische interieurs te ontwerpen.

Als dit programma representatief voor ons vak moet zijn, schaam ik me diep. Alleen bijvoorbeeld de naam ‘De Designdroom’ is al misleidend. Zo ook; waarom een instrument, in dit geval een piano, groen verven? De basis van ieder interieur is de ontwerptekening in 3D, deze kreeg nauwelijks aandacht. Welke interieurstylist en -ontwerper monteert zelf kasten en meubels? Een gezin met 4 personen laten eten aan een tafel met Ø 118 cm? De wens was een hoekbank. In het winnende ontwerp vind je deze niet terug. Een behang, zo druk en aanwezig, over de volle lengte van de kamer. Logisch dat de bewoner van verdriet in tranen schiet. Hoe kun je een aspirant interieurdesigner laten strijden om de titel ‘Beste interieurdesigner van Nederland’? Dan verwacht je toch echt landelijk bekende namen of gelouterde professionals. Wat een teleurstellende en amateuristische benadering van een serieus en zo’n mooi vak. De titel ‘Beste interieurdesigner van Nederland’ is voor de beste van deze zes deelnemers! De titel hier op aanpassen zou gerechtvaardigd zijn.